De Tsunami Tweede kerstdag 2004
Het is 20 jaar na de Tsunami die op tweede kerstdag in 2004 zoveel levens nam in Indonesië en Thailand.
Zulke Tsunami’s zijn zeldzaam maar wel heel gevaarlijk. Dat bleek in 2004. Wat gebeurde er en wat is er sindsdien veranderd? Wordt er bijvoorbeeld in de Indische Oceaan nu beter gemonitord en gewaarschuwd?
Aardbeving
Bij Indonesië botsen twee platen, de Indo Australische plaat schuift onder de Euraziatische plaat, Subductie dus. Op 26 december 2004 kwam de boel weer in beweging en gaf voor de kust van Sumatra een diepzeebeving met een Magnitude van 9 (M9) met een tsunami als gevolg.
Door de kracht van de aardbeving werd de kust van Sumatra direct getroffen en de Tsunami die direct volgde ging alle kanten op en raakte de kust van Sumatra (ja na de beving ook een vloedgolf), Sri Lanka, Maleisië, Thailand en wat later ook India en zelfs de oostkust van Afrika (o.a. Somalië). Totaal aantal slachtoffers rond de 200.000. Atjeh, in het noorden van Sumatra, werd met afstand het zwaarst getroffen. Banda Atjeh werd voor zo’n 80 procent verwoest en cijfers over het aantal slachtoffers in de provincie lopen uiteen van 130.000 tot ruim 160.000 doden. (NOS >>>>)

Kaart met slachtoffers van de Tsunami op Teede kerstdag in 2004. Bron : The Guardian >>>>>>
2024
Nu 20 jaar later nemen we aan de hand van een paar webbronnen de tsunami van 2004 en tsunamigevaar nog eens onder de loep. (zie hieronder) Ook een verslag van NOS Correspondent Mustafa Margadi die naar Banda Atjeh in Indonesië ging, de zwaarst getroffen stad, om te zien hoe het er nu gaat ( NOS verslag >>>)
Extra bronnen en achtergronden
De BBC met beelden >>> SchoolTV over Tsunami’s en die van 2004 >> |
Aan de Thaise kust 26 december 2004
|