Update geoanimaties
Aan het begin van 2025 weer een update over nieuw digitaal lesmateriaal op de Geobronnen en Docentengeobronnen… dus geoanimaties en interactieve kaarten.

Kijk … dit plaatje zullen velen wel herkennen en zal de aandacht wel pakken ; ) Dit was van de mooie animaties uit het flashtijdperk dat nu echt afgelopen is. In deze blogpost aandacht voor nieuwe ontwikkelingen !
Het afgelopen jaar heb ik weer verschillende nieuwe interactieve Geoanimaties kunnen toevoegen aan het lesmateriaal archief. Het zijn er nu meer dan 90 inmiddels. Hierbij een overzichtje van de meest recente aanwinsten:
[] Twee kaarthelften Met deze animatie (interactieve kaart) van Bart van Bossuyt kun je gegevens zoals albedo, zeewatertemperatuur etc voor bepaalde momenten in het jaar vergelijken op twee kaarthelften van de aarde. De aarde is ook draaibaar!
Naar de geoanimatie >>>
[] Groenland: Niet nieuw maar plots weer heel actueel =>> Dit was één van de eerste interactieve online bronnensets die we zelf maakten (voor een Bêtapartners studiemiddag) …. en nu weer actueel !! met gegevens over het klimaat, de ijskap, Albedo etc.
Naar de geoanimatie >>>
[] Noordpoolgebied: Niet nieuw maar plots weer heel actueel =>> Donald Trump is nog niet eens president maar geeft nu al aan zowel Canada als Groenland aan het Amerikaans grond gebied te willen toevoegen. De interactieve kaart van het Noordpoolgebied (van 2 jaar geleden) laat goed zien waarom de strijd om het Noordpoolgebied is uitgebarsten
Naar de geoanimatie >>>
[] De waterkringloop: Een interactief model van de waterkringloop die we gemaakt hebben ter gelegenheid van een Betapartners studiemiddag over water en de waterkringloop.
Naar de geoanimatie >>>
[] Mer de Glace: Een interactieve foto met schuifje van een gletsjer in het Franse Mont-Blancmassief in 1990 en 2023 door Anton van Tetering
Naar de geoanimatie >>>
[] Model van de aardmantel: Nieuwe inzichten in de platentektoniek gevat in een interactieve doorsnede model van de aardmantel.
Naar de geoanimatie >>>
[] Klimaatgrafieken. Een online tooltje waarmee je klimaatgrafieken over de hele wereld naast elkaar kunt zetten en vergelijken .
Naar de Geoanimatie >>>
[] Duur dag en nacht: Selecteer een breedtegraad en een moment in het jaar en je ziet de urenverdeling dag en nacht op die plek. Gebouwd door: Bart van Bossuyt
Naar de geoanimatie >>>
[] Migratie overlijdens: Een interactieve geoanimatie en kaart over de migratie slachtoffers bij de oversteek van de Middellandse zee in de afgelopen 3 jaar. De interactieve set is gebouwd door Bart van Bossuyt.
Naar de interactieve kaart >>
[] Schijngestalten van de maan: Een (herziene) geoanimatie over de Schijngestalten , dus Maanstanden [Volle maan/Nieuwe Maan/Eerste kwartier stc] tov de aarde en de Maanbaan daarbij behorend. Gebouwd door Bart van Bossuyt .
Naar de geoanimatie >>>
[] Isostacy: Het Isostacy model van Airy , gebouwd door Bart van Bossuyt.
Naar de interactieve kaart >>
[] Erosietool: De werking van erosie op een eenvoudig geplooid landschap. Gebouwd door Bart van Bossuyt.
Naar de geoanimatie >>>
[] Subductie onder de Andes: Een (herziene) geoanimatie over de subductie van de Nazca plaat onder de Zuid Amerikaans plaat. Gebouwd door Bart van Bossuyt .
Naar de geoanimatie >>>
[] Nederland Kwartair: Ik zag een paar weken terug een berichtje van Knillis over knip werkblad bij de Kwartair Geologie van Nederland. Ter aanvulling deze animatie/interactieve kaart die ik heb ontwikkeld op basis van het boekje van Zagwijn en de prachtige modellen van Theo Peenstra. De interactieve bronnenset is gebouwd door Anton van Tetering (studio Haverstraat) .
Naar de Interactieve kaart >>>