Thinking Through Geography I: 1998
In 1998 publiceerde de Engelse didacticus David Leat een boek met activerende werkvormen onder de naam Thinking Through Geography. Een docententeam in Noord Oost Engeland onder leiding van David Leat ontwikkelde de lessen en testte het materiaal uit in hun Aardrijkskunde lessen.
Het waren lessen met een activerende didactiek, voorzien van een pakkende naam en meestal gericht op een casus die bij wijze van probleemaanpak behandeld wordt. Zo was de Kanto opdracht bijvoorbeeld gericht op het classificeren van factoren die een rol speelden bij de Kanto aardbeving in Japan.
Geographical Skills.
Het belangrijkste bij alle werkvormen was dat leerlingen uitgedaagd werden in het werken volgens een Geografische aanpak dus training in Geografische denken: Vakspecifieke vaardigheden.
Thinking Skills
Maar ook waren de lessen een training in kritisch denken. Nadenken over je aanpak, werkverdeling, de gevolgde strategie. Dus niet alleen kijken naar het eindresultaat maar ook naar de route er naar toe: Metacognitieve vaardigheden.
More brains included
Wat ook kenmerkend voor alle TTG werkvormen is is de open structuur. Het zijn geen dichtgetimmerde opdrachten en er zijn geen goed of fout antwoorden. Dat neemt niet weg dat de docent behoorlijk “in control” is. Want de docent doet de instructie, begeleid het proces en doet de nabespreking. Een goed voorbeeld wat dat betreft is Maps from Memory waarbij leerlingen in groepjes een kaart overtekenen. Ieder groepslid mag even op de kaart kijken die in het midden van de klas ligt en moet het kaartbeeld overbrengen naar de eigen kaart. Zo lijkt Maps from Memory in de eerste instantie een beetje Ren je rot. Maar de docent heeft de regie, geeft aan hoelang er gekeken mag worden, hoe lang getekend en legt het werk eventueel neer voor herziening van de strategie. En belangrijk, de nabespreking wordt serieus en uitgebreid gedaan. Niet alleen wordt daarbij ingegaan op de vakinhoud maar ook de Geographical skills en Thinking skills worden onder de loep genomen.
Het boek was al snel een succes en zodoende verscheen al snel de opvolger More Thinking Geography. Ook in Nederland was er ruim aandacht voor de werkvormen en ging men aan de slag met bewerkingen van de Engelse editie onder de naam Leren Denken met Aardrijkskunde. Ook hier verschenen twee boeken en een website onder redactie van Leon Vankan en Joop van der Schee. Daarover meer in latere blogposts
En dus nu ruim 20 jaar na het eerste boek Thinking Through Geography een serie “blogpost” op de Docentengeobronnen over deze didactiek met linkjes naar werkvormen en achtergronden… Een boel inspiratie hoop ik !
Wat is er nu nog te vinden op het web ?
- De Engelse Geographical Association over Thinking Through Geography. GA website >>>
- Een paar Mysteries uitgewerkt. Geography Geek >>>
- De Maps from Memory les beschreven door een Engelse collega . Naar de les >>
- Over More Thinking Throiugh Geography. Teaching Expertise >>