Amsterdam 750 : Nieuw Amsterdam
In de Gouden Eeuw groeide Amsterdam o.a dankzij de handel van de Verenigde Oostindische compagnie en later de West Indische Compagnie. Er ontstonden handelsposten en koloniën in Azië, Afrika , de Carieb op Japan en zelfs in Noord Amerika…o.a. Nieuw Amsterdam. ….. Hoe zit dat ?

Door Johannes Vingboons – Geheugen van Nederland. Embedded scource >>>>
Nieuw Amsterdam
Het was in 1609 dat de Engelse Henri Hudson in opdracht van de Nederlandse VOC voet aan wal zette op het huidige Manhattan. Tientallen jaren daarna had Nederland op deze plek een handelspost die uitgroeide tot Nieuw Amsterdam (onderdeel van de kolonie Nieuw Nederland)

Deze kaart laat het stratenplan zien van Nieuw Amterdam van 1660 maar is pas rond 1800 getekend op basis van tekeningen, aantekeningen en kaarten uit die eerste 50 jaar van de kolonie
Dat was een bijzonder stukje Nederland. Hier woonden de eerste pioniers van Noord Amerika. Hout, bont en andere handelswaar werd uitgewisseld met lokale Indianenstammen. Over de Hudson rivier kon men diep het binnenland in om te handelen of zich er vestigen. Direct rond Nieuw Amsterdam ontstonden er nederzettingen waarvan de namen ook verwezen naar Nederland. Zo hadden we Breukelen (nu Brooklyn) , Konijneneiland (Coney Island) en Harlem (nu Harlem). En ook verderop aan de Hudson ontstonden Nederlandse gemeenschappen zoals Beverwyck ( nu Albany) en Wilwyck (nu Kingston). Goederen werden verhandeld met Nederland of de koloniën in het Caribische gebied. Schepen voeren in een driehoek : Nederland, Carieb, Nieuw Amsterdam.
De straatnamen van Nieuw Amsterdam zijn ook een duidelijke verwijzing naar de straten in Nederlandse steden zoals de Princegracht en Heeregracht. De Gouverneur Generaal Peter Stuyvesant vormde lang hoofd van het bestuur. Die eerste jaren was Nieuw Amsterdam een licht chaotische smeltkroes van avonturiers, handelaren en allerlei VOC/WIC lieden met regelmatige aanvoer van nieuwe mensen die een bestaan opbouwden in de “stad” of in het omringende gebied. Want de Nederlanders hadden al snel in de gaten dat dit gebied vruchtbare grond had en dat de bossen vol zaten met hout van goede kwaliteit en dat de indianen graag handelden.
Het einde van Nieuw Amsterdam
En ondanks het strakke bestuur van Stuyvesant werd de kleine kolonie steeds meer omringd door Engels koloniaal gebied en ging vervolgens bijna 60 jaar later onder “lichte druk” over in Engelse handen. De Bredeweg werd Broadway, de muur werd Wall (street) en Breukelen ging verder als Brooklyn. De naam van de stad veranderden de Engelsen in New York. En de Nederlanders kregen er St Eustatius, Tobago en Suriname voor terug.
Een paar weblinks over dat stukje Holland op Manhattan
[] De reis van de Hudson. You tube >>
[] De geboorte van New York You Tube >>
[] De Dag dat New York werd overgedragen You Tube >>
Een mooi boek over de opkomst en ondergang van Nieuw Amsterdam :
Evolution of New York (1540-2023) pic.twitter.com/sRKDDUUiJ7
— Historic Vids (@historyinmemes) February 13, 2024