VD UK: PDK
Een van de onderdelen uit de Geocapabilities didactiek / aanpak is het gebruik van Powerful Knowledge. En dat is niet iets waar alleen Engelse didactici over schrijven maar ook in Nederland is er aandacht voor.

Eind maart 2023 gaf de Engelse geoloog / docent/opleider Duncan Hawley bij het Geowerkvormen minisymposium aan de UvA een uitvoerig betoog over het nut van Powerful Disciplinary Knowledge.
Het fenomeen Geocapabilities nam ik al eerder onder de loep in een blogpost op de Docentengeobronnen [Geocapabilities >>>] en nu dus ook aandacht middels dit blogje voor Powerful Knowledge.
Net als Geocapabilities komt het idee voor het werken met Powerful Knowledge uit de Engelse Aardrijkskunde didactiek en gaat er om dat leerlingen uitgerust moeten worden met vakinhoudelijke gereedschappen waarmee ze alledaagse ruimtelijke kwesties kunnen benaderen. En onder die gereedschappen verstaan we dan krachtige vakkennis. In de Engelse didactiek wordt dit Powerful Disciplinary Knowledge (PDK) genoemd. En dat is in wezen een tegenreactie op de lang gehanteerde visie in het onderwijs (vooral bij de start van de Tweede Fase in 1998) dat vooral vaardigheden nodig zijn bij leerlingen en dat ze daarmee typisch geografische, ruimtelijke en toekomstgerichte vraagstukken kunnen benaderen.
In de Geocapabilities aanpak is die Powerful Disciplinary Knowledge juist nodig om leerlingen beter uit te rusten wanneer ze (bijvoorbeeld) in hun directe leefomgeving moeten nadenken over geografische, ruimtelijke kwesties en een aanpak moeten overwegen.

In het voorbeeld van de getoonde dia slide van de presentatie van Duncan Hawley laat hij zien dat feitenkennis over gesteenten pas interessant wordt als je dieper ingaat op gesteentes, dus als je leerlingen laat nadenken over hoe ze eruit zien en hun eigenschappen en wat dat ons zou kunnen vertellen over de wijzen van ontstaan en de plek van het ontstaan en waarom het landschap er zo uitziet
ITCZ als PDK
Windsystemen en de verschuiving van de ITCZ zijn voor veel leerlingen lastige processen om te begrijpen. Want de windcellen blijven niet op hun plek liggen. Een goed begrip van bijvoorbeeld de windsystemen en de verschuiving van de ITCZ is essentieel om seizoenswisselingen rond de evenaar te begrijpen (geen zomer en winter in Paramaribo maar wel een korte en een lange regentijd ; ) en zaken zoals de moesson in zuid oost Azië, El Nino op de stille oceaan en het tropische stormen seizoen op de Atlantische oceaan te bezien. Die ITCZ is dus geen kennis op zich maar als je die verbanden kan duidelijk maken geef je leerlingen een tool om verschijnselen op de wereld beter te leren begrijpen.
Extra bronnen over Powerful Disciplinary Knowledge
[] Powerful Knowledge bied houvast (Joop van der Schee). Op Geografie.nl >>>
[] Krachtige didactiek voor krachtige vakkennis (Mathijs Booden). Op Geografie.nl >>>