Amsterdam 750: 19e eeuwse ring
Aan het begin van de 19e eeuw lag de stadsgrens van Amsterdam nog steeds bij de rand van de Grachtengordel, Singelgracht

Amsterdam in 1850
Terwijl de grote steden in de landen om ons heen hard groeiden als gevolg van de Industriële revolutie bleef Amsterdam hangen in die Gouden Eeuw grachtengordel.
Wel worden na 1850 de havens verder ontwikkeld en het Centraal Station.
Pas aan het einde van de 19e eeuw kwam er beweging toen er fabrieken buiten de Singel werden gebouwd. Gerard Heineken zet de toon door als één van de eersten een grote fabriek te bouwen buiten die 17e eeuwse stadswallen en investeert in de grote projecten. Later volgen ook het Concertgebouw en het Rijksmuseum
Daarna volgen de eind 19e eeuwse woonwijken. Als een ring wordt er rond de oude stad gebouwd. Rond Concertgebouw en Rijksmuseum verrijst Amsterdam Zuid en de rest van die 19e eeuwse ring worden arbeiders woningen gebouwd. Wijken die we nu kennen als Indische buurt en Dapperbuurt in Oost, De Pijp in Zuid en Oud West in het westelijke deel van de stad. Dat zijn dus van oorsprong wijken die vrij snel en goedkoop zijn gebouwd om de huren vooral heel laag te houden met daartussendoor fabrieken zoals Heineken, Melkfabrieken en spoorwegonderhiud terreinen.
Amsterdam Zuid heeft altijd al standing gehad maar de rest van die 19e eeuwse ring had tot het einde van de 20ste eeuws niet een hoog leefcomfort. Totdat die wijken in de jaren 90 ontdekt werden door studenten, jongeren, kunstenaars en later ook Yups (Young Urban professionals === dus jongeren met een baan) waardoor die wijken spontaan opknapten. De Pijp in Amsterdam Zuid was de eerste 19e eeuwse buurt die tussen 1990 en 2010 plotseling heel anders werd. De arbeiders (en migranten) werden vervangen door jonge, hippe bewoners . Ik beschreef die Gentrification voor de Indische buurt op de Geobronnen in 2015 (Geobronnen : Gentrification in de Javastraat >>> )
Hieronder een interactieve kaart van Amsterdam. klik een jaartal aan en je ziet op de kaarten hoever de stad op dat moment was uitgebreid:
Extra Bronnen & Achtergronden
[] Gentrification in de Javastraat>>>
[] Stadsgroei Amsterdam interactieve kaart >>>