Het Parijs van Haussmann
Halverwege de 19e eeuw was de binnenstad van Parijs in vele opzichten een middeleeuwse stad met nauwe straten, oude huizen en een rommelige structuur. De plannen van baron Haussmann bachten daar verandering in.
Napoleon III wilde de stad verbeteren (en ook militair beter onder controle kunnen houden). Hij gaf vervolgens de opdracht aan Baron Haussmann om een geheel nieuw stadsplan te maken.
Belangrijke onderdelen werden de brede Boulevards, de eenvormige (statige) stedelijke hoogbouw van 8/9 verdiepingen aangelegd in overzichtelijke woonblokken. Het straten en wegen patroon van de middeleeuwse stad ging grotendeels op de schop en maakte in bijna 40 jaar plaats voor overzichtelijke en brede boulevards.
Met als belangrijke schakels een aantal pleinen waar Boulevards samenkomen of juist uiteengaan. Het Place Charles de Gaulle Etoile met de Arc de Triomphe waar 12 Boulevards samenkomen is wel het spektakelstuk van het Haussman plan
In het hele stadsplan werd ook het nu zo bekende echte Parijse straatmeubilair opgenomen zoals de Wallace fonteinen, de krantenkiosken en de reclamezuilen. Maar ook de parken waren onderdeel van het nieuwe stadsplan.
Ook voorzag Haussmann de stad van waterleiding en riool, en daarmee werd Parijs in één keer een moderne 19e eeuwse stad !
Overigens heeft Parijs sinds Haussmann niet één waterleiding net maar zijn het er twee!. Eau Potable en Eau Non Potable. Het drinkwaternet heeft meer druk en het water heeft drinkwaterkwaliteit. Het Non Potable netwerk wordt gebruik voor het spoelen van de straten. beregening van de parken etc. (Op de Geobronnen >>)
Haussmann was uiteindelijk niet alleen verantwoordelijk voor de structuur van de nieuwe binnenstad met brede Boulevards en een overzichtelijk patroon. Ook legde hij het plan voor de woonblokken vast van die Boulevards. Appartementengebouwen in woonblok vorm , allemaal van gelijke hoogte en vaak ook basis indeling met leistenen daken. Architecten die eind 19e eeuw in opdracht van de stad Parijs gebouwen ontwierpen gingen allemaal uit van deze strenge eisen voor gebouwen in de binnenstad. Tot ver in de eerste helft van de 20ste eeuw werd er in Parijs zo gebouwd. We zien hier en daar een frivole Art Nouveau gevels maar sluit verder nauw aan bij de rest van de huizenrij. Het Art Nouveau Immeuble van Lavirotte is daar een prachtig voorbeeld van: [ Immeuble Lavirotte Parijs >> ]
Meer over het Parijs van Haussmann [De Architect] >>>
Pingback:Parijs in Geografisch perspectief | De Geobronnen